logo

XXII Maius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Atrium .

az ater „sötét”, „fekete” szóból.A római városi magánház: az atrium domus középső, fogadóhelyisége. Neve onnan származik, hogy eredetileg ennek a helyiségnek a közepén állt a nyitott családi tűzhely, amelynek füstje nem tudott maradéktalanul távozni a fölötte nyitott mennyezeten át, így bekormozta a falakat. Eredetileg tehát konyha, étkező, és a nappali tartózkodás helye volt. Oldalfala mentén, ill. az oldalsó szárnyaiban őrizték az ősök képmásait (imagines maiorum).

A lakóház történeti fejlődésével, peristyl(i)um-mal való bővülésével díszes fogadóteremmé alakult, s a családfő közéleti szerepléséhez kapcsolódó reprezentáció színhelyévé vált. Mennyezetének nyitottságát általában megőrizte. A becsurgó esővíz problémáját vízgyűjtő medence elhelyezésével oldották meg.

A tető-alátámasztás, ill. kiképzés építészeti megoldását illetően több típusa is létezett, pl. az alátámasztás nélküli tuscanium, a négyoszlopos tetrastylion vagy a zárt mennyezetes testudinatum. A városi házakban az atrium megőrizte az épület bejárata után közvetlenül elfoglalt helyét, a városi háztípust utánzó vidékiekben azonban az épületen belül hátrább, a perystilium mögé került.