logo

IV December MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Subura.

Ismeretlen eredetű elnevezése az Esquilinus és a Viminalis domb közti völgynek, amely a farum Romanum-mal is kapcsolatban állt, vö. Argiletum, farum transitorium. Egyik helye volt a Septimontium ünnepének, ami ősiségére utal, bár már egy olyan fázisban, amikor a dombokról kezdenek lejjebb települni. Később meglehetősen rosszhírű hely volt, lebujokkal és prostitúcióval szövetséges háború: Rómának itáliai szövetségeseivel (vö. socii) folytatott háborúja (Kr. e. 91-88).

A Kr. e. 2. sz. folyamán Rómának munka- és élőerő gondjai növekvő katonai terheket róttak a szövetségesekre. Bár a proamcia-kban a görögök ugyanúgy tartották számon a szövetségeseket, mint a szó szoros értelmében vett rómaiakat. Rómában a socii nem szólhattak bele a döntéshozatalba, és a birodalom politikai előnyeit sem élvezték igazából. Róma a katonai győzelmet több súlyos vereség után ugyan megszerezte, de a teljes római polgárjogot széles körben megadni kényszerült a Pótól délre fekvő itáliai területeken.


.-