logo

IV December MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Deductio

A deduco elvezet, odavezet (pl. telepeseket), azaz várost alapít szóból. Jelentése colonia alapítás.Megelőzte egy törvény, amely a város alapításáról határozott, továbbá egy földtörvény (lex agraria), amely a colonia alapításához igénybe vett ager publicus felosztásáról, és a felosztást, továbbá a telepesek kivezetését végző testület felállításáról rendelkezett (tresviri agris dandis vagy más néven tresuiri coloniae deducendae).
A földosztó vagy colonia alapító bizottság tagjait, különösen a korai időkben, amikor a telepesek kivezetésére, sőt gyakran magának a colonia-nak az alapítására is ellenséges környezetben került sor, katonai hatalommal, imperium-mal is felruházták. A kivonulás katonás rendben, zászlók (vexillum) alatt történt (Plut., Caius Gracchus).
A város helyszínen történő megalapítása - miután a földmérők (gromatici) a két egymásra merőleges főútvonalat, acardo-t és a decumanus-t, majd a további, ezekkel párhuzamos vonalakat a groma nevű műszerrel kijelölték, s hasonlóképp a territorium négyzethálós beosztását is elkészítették (a szántóföldek felosztásához és nyilvántartásához 1. limitatio)

A deductio egy ősi, etruszk eredetű rítussal történt (etruszk rítusú városalapítás). Colonia alapításra nemcsak polgári telepesek, hanem - a hivatásos katonaság megteremtésétől kezdve - veteránok deductio-jával is sor kerülhetett.


.-