logo

XXVII Novembris MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Naumachia .

Hajócsata-bemutató vagy az ilyen látványosságok megrendezésére szolgáló hely: tó, medence.Az első naumachia-t, melyet újszerűsége, elképesztő méretei, a látványosság által vonzott tömegek nagysága és az esemény következményei miatt a történetírók is érdemesnek tartottak a részletesebb megörökítésre (Suet.. Caes. 39, 4; Cass. Dio 43, 23, 4) Iulius Caesar rendezte
Kr. e. 46-ban negyedik triumphus-a alkalmából. Augustus adoptáló apjára emlékezett, midőn Kr. e. 2-ben, a Bosszúálló Marsnak épített templom felszentelését nagyszabású naumachia-val ünnepelte meg (RgdA 23; Vell. Pat. 2, 100, 2; Suet., Aug. 43, 3;), a templomot ugyanis még Caesar tervezte az adott helyre, megépíteni azonban már nem tudta. A látványosság megrendezésére újonnan ásatott 530x350 m-es tavat a princeps később parkkal vette körül, és ennek az unokái tiszteletére a „Caesarok ligete" nevet adta. Később Nero és Titus is rendezett naumachia-t ezen a tavon.

Naumachia-t másutt is rendeztek: Claudius császár a Fucinus-tavon, mielőtt lecsapoltatta volna azt (Suet., Claud. 21, 6; Tac. ann. 12, 56), Nero egy fából a Mars mezőn építtetett Amphitheatrumban talán többször is, Titus az újonnan épített Amphitheatrumban, Domitianus ugyanitt (Suet., Dom. 4, 2), majd a Tiberis mellett ásatott medencében többször is, ahol csaknem teljes flottákat vonultatott fel egymás ellen (Suet.. Dom. 4, 7; 5), Elagabalus pedig a Circust körülvevő csatornákban melyeket borral töltetett meg (SHA, Heliogab. 23.). Az utolsó naumachia-t Philippus Arabs rendezte a Róma ezeréves fennállását ünneplő játékok keretében (Aur. Vict.. Caes. 28, 1).

A naumachia-k a ritka, különleges látványosságok közé tartoztak. Rendszerint híres tengeri csaták mozzanatait játszották újra, korhű hajókkal. A harcosok többnyire gladiátorok vagy halálraítéltek voltak. Az események megrendezésében a Ravennai flotta - classis Rauennas e célból Rómában állomásozó egysége is közreműködött..-