logo

III Martius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Bestiarius.

a bestia állat szóból.



Kettős jelentésű szó:

1. Az az amphitheatrumban fellépő személy, akit vadállatok elleni viadalra képeztek ki. Ez a jelentése összemosódik a venator vadász szóval, amely ugyancsak az efféle népszórakoztató intézményekben küzdők állatokkal viaskodó fajtáját jelentette. A gladiator-oknál általában kevesebbre becsülték.

2. Jelenthette azt a személyt is, akit vadállatok elé vettetésre ítéltek. Maga a büntetés valószínűleg carthagói eredetű. A rómaiak különösen megszégyenítő halálnemnek tartották, ezért súlyosbításként alkalmazták idegen származású katonaszökevényekkel, gonosztevőkkel, súlyos bűntettet elkövető rabszolgákkal szemben.
Római polgárt elvileg nem lehetett erre ítélni, a rendkívüli magistratusi bíráskodásból kifejlődő császári bíráskodást azonban már nem kötötték a korábbi normák, úgyhogy ez vált a keresztények kivégzésének jellegzetes halálnemévé is.

A császári ítéletek végrehajtására Rómában az Amphitheatrum délelőtti venatio-programjának részeként került sor. A bestiarius-t, miután a közönségnek bemutatták és ítéletét kifüggesztették, szégyenoszlophoz kötözték, és a kiéheztetett állatokkal felfalatták. Ha viadalra ítélték, esélytelenül: védőfelszerelés nélkül, egyetlen fegyverrel vagy puszta kézzel kellett a betanított állatokkal szembeszállnia.


.-