logo

XVIII Junius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Quintus Aurelius Eudebius Symmachus

Symmachus, Quintus Aurelius Eudebius (?), (?, Kr. u. 345 körül - Róma, Kr. u. 402) Római író, szónokHatalmas birtokai voltak Itáliában, Szicíliában és Afrikában; egész sor magas méltóságot viselt (391-ben consul volt), a pogány hagyományokhoz ragaszkodó római arisztokrácia politikai és szellemi vezetője volt. Beszédei („Orationes”) közül nyolcnak a töredékeit ismerjük, bennük a gondos kidolgozottság és a mesterkélt szóvirágok fontosabbak a mondanivalónál. Levelei („Epistulae”), amelyek Ifjabb Plinius leveleinek mintájára készültek, 10 könyvbe csoportosítva maradtak ránk. Az első 9 könyv több, mint 900 - jórészt magán - levelét nem is a tartalom, hanem a finomkodó szófordulatok jellemzik.

Leveleinek 10. könyve a „Relationes” (Hivatali jelentések), amelyeket mint praefectus urbi 384-385-ben fogalmazott meg. A pogány és a keresztény vallás történetében igen jelentős II. Valentinianushoz (375-392) írt beadványa, amelyben arra kérte a császárt, hogy állítsa vissza a senatus ülésterméből korábban eltávolított Victoria-oltárt, az ősi római vallás szimbólumát, s adja vissza az ősi római vallás papjai állami javadalmazását.

A vitatott vallási-politikai ügyben Szent Ambrus Milánói püspök álláspontja győzött. Igen művelt, és az ősi hagyományokhoz ragaszkodó egyéniség volt, de újat sem a politika, sem a kultúra területén nem tudott nyújtani.