logo

XVIII Junius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Petronius Arbiter

Az i.sz. I. századának második felében élt kiváló latin író, Nero udvarában hangadó: dúsgazdag patrícius, az előkelő szórakozások és mulatozások szakértője és rendezője, afféle főudvarmester (arbiter elegantiarum, s ezért a neve: Petronius Arbiter).

Egyéniségét és sorsát hitelesen ábrázolja Tacitus az Annales című történelmi műve XVI. könyvében: kedvelt embere volt Nerónak, s ezért megirigyelte Tigellinus testőrparancsnok, s megvesztegetett rabszolgák hamis tanúvallomásai alapján bevádolta mint összeesküvőt: Nero öngyilkosságra kényszerítette (i. sz. 66.).

Egyetlen munkája a Satiricon, töredékekben maradt ránk; ezekből, a közkeletű magyarázatok szerint, megállapítható, hogy a nagy terjedelmű, versekkel tarkított prózai munka erotikus, sőt pornografikus elemekkel sűrűn átszőtt kalandregény lehetett.

Egyetlen hosszabb összefüggő részlete a Trimalchio lakomája néven ismert szatirikus-realisztikus nagyepizód, a megtollasodott és úrhatnám kereskedő és a kicsinyes kisvárosi társadalom pompás rajza.

Ennek apró novelláin, humoreszkjein és anekdotáin kívül szerepel még kötetünkben a világirodalom egyik leghíresebb novellája, az Ephesusi özvegy, a „miletosi novella” műfajának legpompásabb emléke.