logo

XVIII Junius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Aulus Cornelius Celsus

romaikor_kep


Enciklopédiaíró.Életrajza nem ismert. Artes (=Művészetek) c. enciklopédiájából, melyben mezőgazdasági, jogi, hadművészeti és filozófiai ismeretek is helyet kaptak, csak 8 könyvnyi, az orvostudományról (De medicina) szóló rész maradt fenn (kéziratát a későbbi V. Miklós pápa találta meg).

A mű a hellenisztikus orvostudomány történetének legfontosabb forrása. Celsus valószínűleg nem volt képzett orvos, de járatos volt a korabeli gyógyászatban, főképp a sebészetben. Főként az alexandriai iskola orvosaira támaszkodva részletesen ismerteti a betegségek tünettanát, gyógymódját, kórjóslatát, a gyógyszerek használatát, sebészeti beavatkozásokat, szülészeti teendőket, diétákat. Az emberre figyelő hippokratészi gyógyítás híve volt.

Több sebészeti értekezést elsőként írt le (pl. az ajakrák V alakú kimetszése). Elsőként állapította meg a gyulladás tünetcsoportját: duzzanat (tumor), pír (color), meleg tapintás (calor), fájdalom (dolor).
Írt egy nagy mezőgazdasági enciklopédiát is (De re rustica), melynek csak néhány töredéke maradt fenn.