logo

XVIII Aprilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Julia Cornelia Paula

Heliogabalus császár első felesége

Julia Paula vagy Cornelia Paula

A 218-tól 222-ig uralkodó Heliogabalus császár első felesége.

Augusta címet kapott.

A válás 220 végén vagy 221-ben történt.A syriai hadsereg által 218 májusában császárrá kikiáltott, alig 17 éves Heliogabalus 219 végén érkezett a fővárosba. Fiatal kora ellenére előtte már El-Gabal isten főpapja volt Hemesa városában; ez a tisztség öröklődött a családjában. Az életében két asszony játszott meghatározó szerepet: Julia Maesa, Julia Domna császárné testvére, valamint Julia Maesa lánya, azaz a fiú anyja, Julia Soaemias.
Amikor Caracallát megölték, és Macrinus lépett a trónra, a két asszony elterjesztette a katonák között, hogy valójában Caracalla volt a fiú apja, nem pedig Varius Anvitus, Julia Soaemias férje. Az ottani hadseregek tehát, amelyek erősen kötődtek Caracalla emlékéhez, császárrá kiáltották az ifjú főpapot. 218 nyarán Macrinust és fiát, Diadumenianust legyőzték, és a harcban mindketten elestek. Az új császár lassan haladt Róma felé Kis-Ázsián és a balkáni provinciákon át. A neve hivatalosan most Marcus Aurelius Antoninus volt, a kortársak meg gyakran Ál-Antoninusnak nevezték. Azonnal elfogadott névvé vált a Heliogabalus, utalásként arra az istenre, amelynek főpapja volt.

Rómába érkezve az új császár magával vitte a fekete követ, a hemesai istenség szimbólumát. El-Gabal alakját az egész birodalom legnagyobb istenévé tette. Egyébként toleráns volt más vallásokkal, így a kereszténységgel szemben is. A kövön kívül azonban magával hozta a keleti szokásokat, őrültségeket, különleges orgiákat és a kiszámíthatatlan kegyetlenséget is. A fővárosban dühöngött a terror. Az új uralkodás rossz szelleme Soaemias volt, Maesa viszont igyekezett visszafogni unokája őrültségeit. Mindketten azonnal augusta címet kaptak.

Vajon a két nő vagy maga a császár találta ki, hogy szinte azonnal a fővárosba érkezése után megnősüljön? Mint hirdette, azért tette, hogy mielőbb apává váljék. Ő - így mondták a kortársak, aki nem is volt férfi! A választás egy gyönyörű lányra esett, akit Julia Cornelia Paulának hívtak. Előkelő név, de a családjáról semmit sem tudunk. Talán rokona volt az akkori idők híres jogászának, Julius Paulusnak? Ez azonban csak feltételezés.
Az esküvő rendkívül pompás volt. Nemcsak a senatorok és a lovagok kaptak ajándékot, de a feleségeik is. A közönséges polgárokat lakomákon látták vendégül, ahol egy személyre számítva 600 sestertius volt a költség; a katonák megvendégelése fejenként 400 sestertiusszal többe került. Az amfiteátrumokban gladiátorok küzdöttek egymással és vadállatokkal: megöltek egy elefántot és ötvenegy tigrist, ami eladdig soha nem történt meg.

Az esküvő tehát csillogó volt, a házasság viszont rövid életű. Néhány vagy tíz-egynéhány hónappal később a császár eltávolította a feleségét, mert valami jelet fedezett fel a testén. Egyesek szerint bizonyos ideig megengedte neki a császárnénak kijáró privilégiumok.


Forrás:
Aleksander Krawczuk - Római császárnék
Fordította Dávid Csaba
ISBN 978 963 267 024 9