logo

XXVI Januarius MMXXII AD

Fabia Orestilla

I. Gordianus feleségeA 238 januárja és márciusa között körülbelül 20 napig uralkodó I. Gordianus felesége. Két fia és egy lánya született tőle.

A Historia Augusta, az egyetlen forrás, amely említi Orestillát, azt állítja, hogy Antoninus Pius ükunokája volt. A házasságkötéskor 30 éves Gordianus senatorhoz 190 körül ment férjhez, miután idősebb fiuk 192-ben született (aki körülbelül 46 éves volt, amikor 238-ban elesett).

Férje az akkori idők egyik leggazdagabb embere volt. Senatorként sorban különféle magas hivatalokat töltött be, 220 körül consul volt, igazából azonban csak az irodalom érdekelte. Philosztratosznak, a híres görög írónak műve, a Szofisták életrajzai, az akkori idők szellemi közegének forrása neki van dedikálva. 237-ben Gordianus Africa provincia helytartója lett. A következő év elején az ottani lakosság kényszerítette a császári bíbor elfogadására -vagy ő maga szervezte meg a császárrá emelést, föltételezve, hogy neve már a halálraítéltek listáján szerepel, amelyet a véres tirannus, Maximinus állított össze.

Azonnal caesari rangra emelte saját fiát, II. Gordianust, a római senatus pedig, amely gyűlölte Maximinust, ezt gyorsan megerősítette. Körülbelül 20 napos uralkodás után azonban az ifjú Gordianus elesett a Maximinushoz hű numidiai hadsereggel folytatott ütközetben, a hírre pedig apja Karthágóban öngyilkosságot követett el.

A rövid uralkodás ellenére fennmaradt a két Gordianus néhány pénzérméje, s létezik pár nekik szentelt felirat is. Nincs azonban egyetlen érme sem Orestilla arcképével és nevével ellátva, mint ahogy felirat sem. Mire lehet ebből következtetni?

Talán úgy volt, hogy a Historia Augusta szerzője által kitalált személyről van szó, valamelyik kortárs család megtisztelése érdekében. Már előzőleg rámutattunk a hasonló fikciók lehetőségére. De az sincs kizárva, hogy meghalt, mielőtt ura császár lett, férjének és fiának pedig nem volt ideje, hogy halála után az augusta titulust megkapja, valamint a besorolást az istenek közé.
Kevés lehetett az idő akkor is, ha megélte férje és fia tündöklését, majd tragédiáját. Érdemes azonban arra is figyelnünk, hogy I. Gordianus unokája - tehát Orestilla unokája - mint császár elérte apja és nagyapja istenek közé történő besorolását. Akkor Orestilláról miért feledkezett meg?

Sok tehát a megválaszolatlan kérdés. Ne feledjük azonban, hogy egy valódi érme Orestilla arcképével, egy feliratrészlet, egyetlen információ az interneten összes kétségünket eloszlathatja, és Orestillát valóban történelmi alakká teheti. Az ókori történelem vizsgálatának lehetősége ez is, és ilyen módon valóban fantasztikus lehetőségeket rejt.


Forrás:
Aleksander Krawczuk - Római császárnék
Fordította Dávid Csaba
ISBN 978 963 267 024 9