logo

XXVI Januarius MMXXII AD

Arrecina Tertulla

Titus császár első feleségeA 79-81-ig uralkodó Titus császár első felesége. Házasságkötésükre még Titus trónra lépte előtt került sor, röviddel 60 után; nem sokkal később az asszony meghalt.

A Germaniában és Britanniában folytatott katonai szolgálat után Titus jogi tanulmányokat végzett. Ebben az időben vette feleségül Arrecina Tertullát. Az asszony apja a lovagok rendjébe tartozott, és egy időben a praefectus praetorio volt. Amikor Tertulla meghalt, Titus Marcia Furnillát vette feleségül, akitől elvált, miután az asszony megszülte leányukat.

Ennyi információval szolgál Suetonius a Titus életéről szóló írásában. Valamelyest kiegészíthetjük ezt. Titus valóban tribunusként szolgált a két említett provincia hadseregében. Rómába körülbelül 60 táján tért vissza. Néhány évvel később, 65-ben quaestori hivatalt viselt, a következő évben, 66-ban már megkapta egy legio parancsnokságát Keleten.
Ugyancsak Suetoniustól tudjuk, hogy amikor 70 augusztusában végül elfoglalta Jeruzsálemet, ez éppen a leánya születésnapján történt. Nem tudjuk azonban, hány éves lehetett a leányka. 81-ben férjhez adták, tehát körülbelül 15 évvel korábban kellett születnie. Minden jel arra mutat, hogy Titus házasságai a 60 és 65 közötti évekre tehetők.

Tertulla apja, Arrecinus Clemens 42-ben volt a praefectus praetorio, azaz Caligula uralkodása idején. Testvére magas tisztségekig jutott Vespasianus és Titus uralkodása alatt, tehát már Tertulla halála után.
Kétszer volt consul. Domitianus baráti köréhez tartozott, de éppen az ő uralkodása idején és az ő parancsára kellett meghalnia 93-ban. Hogy mi volt a bűne, nem tudjuk.

Az újabb kutatások során előkerült egy feltételezés, hogy Titus lányának anyja éppen Tertulla lett volna, nem pedig Marcia Furnilla, mint Suetonius állítja. Ha igen, akkor föltételezhető, hogy Tertulla a szülésbe halt bele, mint oly sok fiatal nő akkoriban.Forrás:
Aleksander Krawczuk - Római császárnék
Fordította Dávid Csaba
ISBN 978 963 267 024 9