logo

XXVI Januarius MMXXII AD

Aemilia Lepida

Galba császár első és egyetlen feleségeA 68 júniusától 69 januárjáig uralkodó Galba császár első és egyetlen felesége. Feleségül ment hozzá és meghalt, mielőtt a férje trónra lépett. Két fiút szült.


Vélhetően kevéssel 10 előtt született. Amikor ugyanis 21-ben a senatus kinevezte Asia provincia helytartóját, az egyedüli jelölt az ő apja volt, aki nagy tekintélynek örvendett. A megtisztelő megbízatást azonban egészségi állapotára tekintettel nem vállalta. Hozzátette, hogy fiai még túl fiatalok, leánya viszont már férjez adható (nubilis). Valójában arról volt szó, hogy nem akart fellépni a befolyásos Seianus ellen, akinek megvolt a saját jelöltje. Bizonyára kevéssel később, azaz 21 után Aemilia férjhez ment Sulpicius Galbához.

Ez a fiatal senator, aki alig húszegynéhány éves volt ekkor, a még élő Líviának, Augustus császár özvegyének egyik kedvence volt végrendeletében tekintélyes summát hagyott rá. Gyors karriert csinált, sorrendben előbb Aquitania provincia helytartója, 33-ban consul, Germania Superior helytartója, majd Africa provinciáé.
Felesége bizonyosan követte őt, amikor ezekben az országokban hivatalnokoskodott. Sok időt töltöttek a fővárostól messzire, s valószínűleg ez mentette meg az életüket Tiberius és Caligula uralkodása idején, amikor annyi senator esett áldozatául az intrikáknak, befeketítéseknek és hamis vádaknak.

Mindkét fiuk fiatalon halt meg, vélhetően 68, azaz Galba trónra lépte előtt. 40 után, amikor Agrippina, a Domitianus halálával megözvegyült asszony férjre vadászott, megkísérelte behálózni Galbát, aki ereje teljében lévő, vagyonos férfi volt. Nem jelentett számára akadályt, hogy a férfi már nős. Ezek a próbálkozások annyira nyilvánosak és pimaszok voltak, hogy Galba anyósa a legfelsőbb rétegek asszonyainak találkozóján szidalmazta és pofon ütötte Agrippinát.

Aemilia Lepida 68 előtt halt meg, pontosan nem tudjuk, hogy mikor. Galba többé nem nősült meg.Forrás:
Aleksander Krawczuk - Római császárnék
Fordította Dávid Csaba
ISBN 978 963 267 024 9