logo

XXVI Januarius MMXXII AD

Claudius ifjúsága.

Kr. e. 10-ben született Lugdunumban az idősebbik Ti. Claudius Drusus (Lívia kisebbik fia) és az ifjabbik Antónia fiaként. Neve, mely eredetileg azonos lehetett az apjáéval, Kr. u. 4-től - bátyja, Germanicus örökbefogadása után - Ti. Claudius Nero Germanicus lett.

Gyerekkora állandó betegeskedéssel telt el. Fogyatékosságai miatt - húzta a lábát, időnként rángatózott, nyáladzott, dadogott, és talán szellemileg is korlátolt volt, valószínűleg egy születéskori agyvérzés maradandó következményeként - a családja számára kora gyermekkorától kezdve gondot okozott a nyilvánosság előtt való megjelentetése.

Felserdülésekor egyértelműen alkalmatlannak ítélték a közszereplésre: sem Augustus, sem Tiberius nem juttatta tisztséghez, így nem nyert felvételt a senatusba sem, maradt equites, római lovag. Majd csak Caligula vette fel a testületbe, és consul suffedusként együtt töltötték be első consulatusukat 37 nyarán.

Császárként a hivatalos neve TIBERIUS CLAUDIUS CAESAR AUGUSTUS GERMANICUS lett.

Négy felesége volt, közülük Messalina és Agrippina minor az uralkodása alatt. Messalina a L. Domitius Ahenobarbushoz férjhez adott idősebbik Antónia unokája volt (vagyis Octavia és a triumvir Marcus Antonius dédunokája, illetve a későbbi Nero császár unokatestvére).

Ifjabbik Agrippina Germanicus és idősebbik Agrippina lánya (Caligula testvére, Augustus dédunokája) volt.
Havas László - Hegyi W. György - Szabó Edit
Római történelem
Osiris Kiadó Budapest, 2007