logo

XXVII Maius MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Karthágónak nulláról kell indulnia

Pontosan negyven évvel a megalázó Lutatius-féle béke után Karthágó kénytelen újabb megaláztatással szembenézni. Tizenhat év elkeseredett, kitartó küzdelme, Hamilkár fiának számos győztes csatája után egy rendkívül hátrányos béke feltételeit kénytelenek elfogadni. Karthágó ha nem kerül is közvetlenül Róma fennhatósága alá, a második pun háborúban jelentősen meggyengül.
Elveszíti Hispániát és a Földközi-tenger nyugati medencéjének minden szigetét, le kell mondania a hadiflottáról, az összes elefántról, és az elkövetkező ötven évben tízezer ezüsttalentum hadisarcot köteles megfizetni. És ez még nem minden! Karthágó jövője kizárólag Róma jóindulatától függ, ugyanis a római senatus jóváhagyása nélkül egyetlen más hatalom ellen sem viselhet háborút.

Karthágó száz, tizennégy évnél idősebb túszt ad át Rómának, mindegyikük a város legbefolyásosabb arisztokratacsaládjainak sarja. Ez a biztosíték, hogy betartja a záradékokban foglaltakat. Elissza városa számára nehéz mindez a tehertétel, így feltehetően évtizedekig nem állhat helyre a gazdasága. Hispániáról lemondva egyben a félsziget elképesztően gazdag ásványkincsei nélkül kell a jövőben boldogulniuk. Ugyanakkor vannak még tartalékaik, virágzik a tengeri kereskedelem és a mezőgazdaság. Sőt a pun búzát fogyasztja Róma is, akkoriban ugyanis évszámra rossz a termés.

A város alig tíz év alatt visszafizeti a hadisarcot. Ne felejtsük el, hogy Hannibál honfitársai megmenekültek a legrosszabbtól: a mintegy harminckét kilométernyi városfal sértetlen, és Scipio közbenjárása nélkül i. e. 201-ben Karthágót már elpusztították volna. Hannibál maga is a zamai győztesnek köszönheti az életét. Scipio azonban nem jótékonykodik, a Barkidák és a Hannónok ellentétét akarja kijátszani. Ahogy már korábban is említettük, ez a politikai megosztottság nagyban hozzájárult a karthágói csapatok végső kudarcához.Forrás: Luc Mary - Hannibal - Akitől reszketett Róma - Fordította: Morvay Zsuzsa