logo

III Martius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Gallia, az ismeretlen vidék

Így tehát mielőtt nekiindulnának a hegyeknek, a sereg létszáma gyakorlatilag megfeleződik, az Itália felé vezető utat pedig végig akadályok szegélyezik majd. A Pireneusok szikláin túl a karthágói hadsereget ismeretlen vidék várja. Nem egyszerűen a gall népek kiszámíthatatlan viselkedésével kell szembenézniük, hanem szinte teljesíthetetlen feladatnak mutatkozik az átkelés az eddiginél is magasabb hegyláncon, az Alpokon.
A nagy megpróbáltatás előtt a pireneusi szakaszt akadálytalanul teszik meg. Hannibál el akarja kerülni a Róma-barátnak tartott tengerparti városokat, nevezetesen Olbia (Hyéres) és Antipolis massaliai homokpadjait, ezért az alacsonyabb, könnyebben járhatónak látszó hágókat választja. A szép nyár eleji időben a zöldellő lejtők kifejezetten kellemes legelőt kínálnak a lovak és elefántok számára.
A Pireneusok túloldaláról érkező punok Illiberis (a jelenlegi Elne) mellett ütnek tábort. A hadsereg háromnegyed része most először jár Galliában, sőt sokan közülük egy évvel ezelőtt még a létezését sem sejtették ennek a tájnak. Vannak, akik izgatottak, de sokan szívük legmélyén nagyon aggódnak. Sietve sáncot építenek, széles árokkal, hogy megvédjék magukat a helyi lakosok esetleges támadásaitól.

A függetlenségükre büszke gall népek körében szintén igen nagy a nyugtalanság. Az elefántok puszta látványa is halálra rémít többeket, hatalmas fülű, hosszú fogú, természetfeletti lényeket emlegetnek a többieknek. Milyen lehet ez a semmiből előbukkanó hadsereg? A volcák nagy sietséggel gyűlnek össze Ruscino (ma Castel-Roussillon) erődített várában, hogy megtanácskozzák egy esetleges ellencsapás részleteit. Mivel egyik nagyhatalomnak sem hódoltak be, ezek a törzsek kizárólag saját harci erejükre számíthatnak. De miféle taktikát alkalmazzanak egy olyan ellenséggel szemben, amelyről semmit nem tudnak?
Hannibál a legszívesebben békésen megegyezne velük. Rengeteg embert veszített már Hispániában, nem szándékozik újabb csatákba keveredni. Ráadásul nem is időzhet sokáig a mai Roussillon helyén, ha még a tél kezdete előtt el akarja érni az Alpokat. Mindezen megfontolásokból tehát kénytelen lesz megbízni a Nemausus melletti volcákban.

A megbékélés jegyében megvásárolja a szabad elhaladást, és megígéri, hogy a gall városokat messze elkerülve vezeti majd a sereget. Cserébe a karthágói hadvezér csak annyit kér „vendéglátóitól", hogy kísérjék el őket a Rhodanusig (Rhőne). Szándéka világos: a lehető leggyorsabban meg akar érkezni a nagy folyóhoz, anélkül hogy belekeveredne a torkolatvidék mocsaraiba. De meg lehet-e bízni a volcákban, ezekben a sem istent, sem embert nem ismerő harcosokban? Igen kockázatos vállalkozásnak látszik vezetőül kérni őket... , de van-e más lehetősége a pun vezérnek?Forrás: Luc Mary - Hannibal - Akitől reszketett Róma - Fordította: Morvay Zsuzsa