logo

III Martius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A Rhőne menti csata

Hannibál csak akkor határozta el, hogy megkezdi az átkelést, amikor megbizonyosodott arról, hogy alvezére is megérkezett. Hannón katonái négy hosszú napon át, több mint negyven kilométeren keresztül meneteltek helyi kísérőik vezetésével felfelé a Rhőne jobb partján, átkeltek egy olyan részen, ahol a folyó két ágra szakadva egy szigetet ölel körül, majd visszajöttek az ellenkező oldalon, még egyszer megtéve ugyanazt a távolságot.
Amikor Hannibál csapataival és az ellenséges erőkkel egy magasságba érkeztek, Hannón tüzeket gyújtva adta a pun hadvezér tudomására, hogy megérkezett. Mihelyt a karthágói csapatok átkeltek a folyón, az íjászok és parittyások előtörtek rejtekhelyükről, és rajtaütöttek a Rhőne bal partján összegyűlt volcákon.

romaikor_kepA rajtaütés remekül sikerül. A hátbatámadástól feldühödött gallok rávetik magukat az ibér zsoldosokra. Úgy képzelik, hogy a támadók már a csatakiáltásoktól és a fejük felett fenyegetően rázott lándzsáktól is megrémülnek, mindez azonban felesleges, sőt kész öngyilkosság. A pun sereg szó szerint felaprítja a volcákat. A pajzsokon kívül semmi sem védi őket, így csak rövid ideig állhatnak ellen a rájuk zúduló nyilak és agyaggolyók záporának.
A baleár parittyások megtizedelik az ellenfelet, eközben a sereg többi része partra száll a folyó bal partján. Hannón katonáinak segítségére sietve a numida lovasok fejezik be a megkezdett munkát, könyörtelenül lemészárolják az ütközet néhány túlélőjét. A pun csapatok tőkéletes összhangja nem marad észrevétlen.

A rhőne-i átkelés szemtanúi, Cornelius Scipio római felderítői alaposan megfigyelték a különleges esemény minden részletét. Lenyűgözi és meg is rémíti őket a látvány, ám csak megkésve értesítik a sereg többi részével a Crau-síkságon táborozó consult. Nem számoltak ugyanis Hannibál felderítőivel, egy numida lovas különítménnyel.
A két felderítő csapat összecsapása váratlan és kegyetlen. Bár egyik tábor sem tesz előnyre szert, a veszteségek nem elhanyagolhatók. Háromszáznegyven katona veszti életét, közülük kétszáz numida lovas. A rosszul időzített összacsapásból sikeresen elmenekült római harcosok gyorsan visszatérnek Cornelius Scipio táborába. A római hadvezér nem leplezheti csalódását és keserűségét, amikor értesül róla, hogy riválisa átkelt a Rhőne-on. Azon nyomban összegyűjti seregét, és északnak indul, abban a reményben, hogy még beérheti a karthágói csapatot.Forrás: Luc Mary - Hannibal - Akitől reszketett Róma - Fordította: Morvay Zsuzsa