logo

XXII Maius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Egyéb Principales Pannónián kívüli légiókban

Publius Opponius Iustus valamikor Traianus uralkodása idején állított oltárt Nemesis Dianának Germania Inferiorban található Bonnában (maBonn,Németország), azonban origója (Savaria) egyértelműen jelzi, hogy savariai származású volt. A pannoniai város neve után az Aculeiensis szó szerepel, az Aquileiensis rontott alakja, alighanem Savariában jegyezték be a polgárok közé, de valamilyen aqulieiai kötődése is volt. Iustus a legio XII Primigenia pia fidelis architectusa volt, vélhetően azért ebbe az egységbe osztották be, mert ott volt üresedés. Bonnába pedig úgy került, hogy az eredendően ott állomásozó legio I Minervát 101-benTraianus császármagával vitte a dákok elleni hadjárataira, így a Mogontiacumban tartozkodó legio XII Primigenia pia fidelis vexillatiója látta el a tábora védelmét.

Lehetséges, hogy végül Bonnában telepedett le, s alapított családot, talán az egyik, környékén előkerült sírfeliraton említett Opponius Paternus, a legio I Minervia egykori custos armoruma a leszármazottja volt.


Agócs Nándor tanársegéd (ELTE BDPK)


Forrás: Agócs Nándor: Savariából jöttek