logo

XXII Maius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A legio Apollinaris Savariai származású katonái

A legio XV Apollinaris 71-ben került vissza Carnuntumba, a zsidók elleni háborúban elszenvedett vereségek pótlására Carnuntum környékéről és más pannoniaiakból, illetve noricumi, dalmatiai, germania (inferor)i és gallia narbonensisi katonákkal töltötték ki a hiányzó hadsorokat. Valószínűleg ekkortól már a savariai újoncokat a legio XV Apollinarisba irányították át, és megszűnt legio I Adtiutrix, illetve legio II Adiutrix pannoniai és dalmatiai, thraciai feltöltése is.
Carnuntum környékéről több, szolgálati ideje alatt elhunyt savariai katona sírfelirata került elő. Ebben az időben kerülhetett a Caius fia, a Claudia tribusbeli Caius Iulius Maximus (Sav), a Caius fia, a Claudia tribusbeli Caius Iulius Maxsimus (sic!) (Sav), Caius fia, a Claudia tribusbeli Caius Iulius Secundus (Sav), Quintus fia, a Claudia tribusbeli Quintus Iulius Proculus (Sav), Caius fia, a Claudia tribusbeli Caius Licinius Rufus (Sav), Caius Ge(???) s (Sa[v]) az egységbe. Ők mindannyian 71 és 106 között hunytak el, ugyanis a legio ezt követően hagyta el Carnuntumot, s ezzel együtt Pannoniát.

Traianus a parthusok elleni hadjáratára (113-117) is magával vitte őket, így került az egység a cappadociai Satalába (ma Sadak, Törökország), ahol még a III. században is állomásozott. Tiberius fia, a Claudia tribusbeli Tiberius Iulius Martialis (Savaria) itt hunyt el, tekintve, hogy felirata szerint 13 évig szolgált, a legio pedig 106-ban már elhagyta Pannoniát, így talán 118-ban vagy 119-ben halhatott meg. Így Martialis még a mozgósítást megelőző toborzáskor kerülhetett a legioba, persze lehet, hogy pannoniaiakat még közvetlenül 113/114 előtt is besoroztak az egységbe, így legkésőbb 126/127-ben hunyt el. A feliratot fivére vagy bajtársa, Tiberius Iulius Buccio optio equitum emelte, bár azonos gentiliciumuk alapján vérszerinti testvérek is lehettek. Miután a legió Cappadociába került már helyből, főként a kis-ázsiai tartományokból sorozták a katonákat.


Agócs Nándor tanársegéd (ELTE BDPK)


Forrás: Agócs Nándor: Savariából jöttek