logo

XX Quintilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Összegzés (Az ókori Skandinávia és kapcsolata a Római Birodalommal)

Összegzésképpen elmondható, hogy Skandinávia az ókorban marginális térség volt, ezért kevés forrás van a területtel kapcsolatban. Elsősorban a régészeti leletek alapján, valamint a nyelvészet segítségével azonban valamelyest rekonstruálható a lakosság és a társadalom, mely nagy hasonlatosságot mutat a délebbi germánokkal.
A távoli fekvése ellenére azonban nem maradt teljesen elszigetelve Európa többi részétől. Ugyanis közvetett kereskedelmet folytatott a Római Birodalommal, melyet a tárgyi emlékek is alátámasztanak. Ugyancsak utalnak a két terület közötti kapcsolat egyéb aspektusaira is: politikai és katonai szövetség lehetősége is felvetődik mindezek alapján.
Azt azonban el kell ismerni, hogy a kisszámú lakosság és nyersanyagokban szegény terület Rómára való hatása nem volt túl jelentős. Ennek ellenére az az érdekes megállapítás vonható le, hogy Európában még egy ilyen távoli és eldugott vidék sem maradhatott az ókorban teljesen elszigetelt, és bár a birodalom nem ért el Skandináviába, mégis hatással volt rá.Elek Márk