logo

XIII Aprilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Illegális szemétlerakó az ókorban

Herculaneumot és sokkal híresebb szomszédját, Pompejit, a Vezúv kitörése pusztította el i.sz. 79-ben. A leletek tanúsága szerint a helyi hatóságoknak fontos feladatot jelentett a hulladékkezelési probléma megoldása.

Luciano Rosario Maria Vicari, a Nápolyi Egyetem optikai laboratóriumának igazgatója és munkatársai megvizsgálták a város ciszternájának keleti oldalán talált hirdetőtáblát. A közvélemény tájékoztatására használt felület egy részén tették közzé a „tituli picti”-nek nevezett festett feliratokat, amelyek a városi rendeletekről és intézkedésekről tájékoztatták a lakosságot. A fekete színű feliratokat nagy gonddal vésték a vakolatba, és amikor érvényüket vesztették, „a korábbi feliratokat vakolatréteggel tüntették el, helyet biztosítva az új információnak” - mondta el Vicari a Discovery News-nak.

Az egyik feliratot, amely Alficius Paulus szemétlerakást tiltó rendeletét tartalmazza, Matteo Della Corte feliratszakértő találta meg a 20. század közepén. A kutató rájött, hogy a vakolat alatt egy másik felirat is található, amit azonban nem tudott elolvasni. A festett feliratok ugyanis gyorsan elhalványodnak a nap és az eső hatása miatt.

„A tinta már alig volt látható, a vakolat is megrongálódott. De az infravörös reflektográfia segítségével sikerült olvashatóvá tenni az eltűnt feliratot. Bizonyosan ezt a technológiát Herculaneum és Pompeji más részein is alkalmazni tudjuk” - mondja Vicari.
Egy másik, Rufellius Romanus és Tetteius Severus által kibocsátott felirat a ciszterna környékén megtiltja a szemétlerakást. Vicari egy harmadik feliratot is talált, amelyet azonban még meg kell fejteni. A kutató szerint ezt a feliratot egy járókelő készíthette a piac közelében található ciszterna hirdetőtábláján.


Forrás:
An-no.hu
és
Múlt-kor.hu