logo

XIII Aprilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Egyenlőtlen szigor

„A hatóságok meglehetősen szigorúak voltak. A rendelet megszegőinek, ha szabad polgárok voltak, bírságot kellett fizetniük. A rabszolgákat megkorbácsolták” - nyilatkozta a kutatásvezető. A Nápolyi-öbölre néző Herculaneum ugyanis a gazdagok lakhelye volt mesés villákkal és kertekkel. „Herculaneum társadalmi arculata nagyban különbözött Pompejitől.
De az a tény, hogy a szemétlerakást tiltó rendeleteket újra és újra ki kellett adni, azt bizonyítja, hogy a szemétkérdés súlyos problémát jelentett a város számára” - állítja Mario Pagano, Herculaneum régésze, aki geológusok, vulkanológusok és antropológusok közreműködésével rekonstruálta a környék pusztulás előtti mindennapjait.

A szakértő szerint „roppant izgalmas és fontos ez a kutatás, mert Pompejiből rengeteg felirat került elő, de többségük választási közleményeket tartalmaz. A herculaneumi lelet ennél több: igazi csemege.Forrás:
An-no.hu
és
Múlt-kor.hu