logo

IV Martius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Az illegális szemétlerakás

Olasz kutatók egy speciális eljárással olyan falfeliratokat fejtettek meg, melyek azt bizonyítják, hogy a szemetelés korántsem új keletű probléma. Az ókori Herculaneumban például több olyan rendeletet is kiadtak, melyek büntetéssel próbálták megszüntetni a kijelölt területen a szemétlerakást.

A szabad polgároknak pénzbírság, a rabszolgáknak korbácsolás járt az ókori Herculaneumban, ha a város ciszternája környékén rakták le szemetüket. Az újonnan megfejtett rendeletet a ciszterna keleti oldalán elhelyezett hirdetőtáblára festették. A titula pictinek nevezett feliratok a városatyák rendeleteit és intézkedéseit voltak hivatottak közölni a lakossággal. Amikor a hirdetmények érvényüket vesztették, egyszerűen lemázolták azokat, s az új rétegbe vésték az aktuális közleményeket.

A kutatók egy, a szemétlerakást tiltó rendeletet már jó néhány évtizeddel ezelőtt feltártak, ám később észrevették, hogy a vakolat alatt további feliratok is találhatók. Az időjárás viszontagságai azonban annyira elhalványították a szövegeket, hogy ez idáig képtelenség volt megfejteni azok tartalmát. E problémán az ún. infravörös reflektográfiai eljárás segített, melynek köszönhetően a kutatók nemrégiben képesek voltak elolvasni a fent említett feliratot. Ebből az derül ki, hogy a szemetelés állandó problémát jelentett a városban, s ezt bizonyítja a rendelet szigora is, mellyel a városatyák megpróbálták visszaszorítani az illegális szemétlerakást.Forrás:
An-no.hu
és
Múlt-kor.hu