logo

XVIII Junius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Bevezetés (Római fürdőkultúra Pannóniában)

A római kultúra emlékei közül meghatározóak a fürdők. A tisztálkodás mellett szórakozási lehetőségeket is nyújtottak. Az emberek beszélgethettek, vitatkozásokat és felolvasásokat tarthattak, játszhattak és sportolhattak is a fürdőkben. A fürdőkben zajló életet számos antik szerző megörökítette. Fürdőszoba híján a fürdők nyújtották az egyetlen tisztálkodási lehetőséget, ezért a Római Birodalom minden településén voltak fürdők. A városi közfürdők mellett a katonai táboroknak és magánszemélyeknek is voltak fürdőik.
A magán-fürdőket a módosabb városi polgárok magánházainál található fürdőkre és a vidéki villagazdaságok fürdőire lehet osztani. A rómaiak a nagyobb fürdőket a thermae, míg a kisebb fürdőket a balneum elnevezéssel illették. A fürdők népszerűsége mennyiségükből is megismerhető. Rómában Nagy Konstantin uralkodása alatt 856 közfürdőt számoltak össze.

A római fürdők szerkezetének meghatározása az 1. században élt építésznek, Vitruviusnak köszönhető. Könyvében, Az építészet történetében leírta, hogy a fürdőket célszerű déli fekvésű helyekre építeni. A fürdők kialakítását meghatározta a frigidarium, tepidarium és caldarium, vagyis a hideg-, langyos vagy fűtött és a meleg vizes helyiségek elrendezése. A fürdőkben átöltözni az apodyteriumokban lehetett.
A laconicumok és a sudatiók szolgálták a gőzfürdőzni vágyók kedvét. A fürdőzők testét olajjal az unctorium vagy alepterium nevű helyiségekben kenték be, a sportolási lehetőséget a palaestrák biztosították. A fürdők fedetlen úszómedencéi a natatiók, míg a fedett úszómedencék a piscinák voltak. A római fürdők tipologizálása Daniel Krencker nevéhez fűződik.

A Dunántúl területén a római korban meghatározó volt a fürdőkultúra, számos fürdőről van tudomásunk, de csak néhány fürdőről rendelkezünk pontos információkkal. Ásatásokkal, légi régészeti és geofizikai kutatásokkal még több ismeretet lehetne szerezni a pannoniai fürdési szokásokról. A tanulmányban a pannonjai köz-, katonai és magánfürdők közül ismertetek néhányat, hangsúlyozva a római fürdők jelentőségét, kutatásának és megőrzésének fontosságát hazánkban.Forrás: Lang Tünde Római fürdőkultúra Pannóniában