logo

XIII Aprilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A Pannoniai közfürdők

A pannoniai közfürdők közül elsőnek az aquincumi polgárváros Atiliae Firmae bélyegű téglák fürdője kerül bemutatásra. Pannonia egyetlen kettős elrendezésű fürdőjének a feltárása Torma Károly nevéhez fűződik, kutatását 1882-től kezdték el. A többi fürdőtípussal ellentétben a kettős fürdőket a nők és a férfiak is egyszerre használhatták. A feltételezések szerint a fürdő nyugati részében a nők, a keleti részében a férfiak fürödhettek. A két tepidarium és a két caldarium a natatio körül helyezkedett el.
A natatiót azok is használhatták, akik nem akarták a fürdő többi helyiségét igénybe venni, mert az úszómedencéhez külön öltöző tartozott. A fürdőt a 2. század végén építhették. Elnevezését a benne talált Atiliae Firmae bélyegű tégláknak köszönheti, nagysága 500 négyzetméter lehetett." Az épület felújítására a 3. században került sor.

Az aquincumi polgárváros legnagyobb közfürdője a Fortuna Augusta fürdő volt. Hampel József 1887-es papföldi ásatásai során tárta fel a fürdő maradványait, mely a nevét a frigidariumában talált Fortuna Augusta tiszteletére állított oltárról kapta. A fürdő soros elrendezésű, nagysága 1000 négyzetméter. A fürdőt a 2. század első felében építhették, laconicummal és fali kúttá I is rendelkezett. Az épületet többször felújították a 2. és a 3. század során.

Scarbantiában, a mai Sopronban 2 közfürdő is található, az Orsolyita gimnázium alatti maradvány ismert részletesebben. A helyiségeket 1954-ben Kiss Ákos tárta fel, majd 2007-ben Fényes Gabriella pontosította és kiegészítette a kutatásokat. A fürdő 1200 négyzetméter nagyságú lehetett, a caldarium, a tepidarium és a frigidarium szabályosan követték egymást. Az O helyiségben gőzfürdő vagy még egy caldarium lehetett. A fürdőt az 1. században kezdték el építeni, de végső formáját a 2. századra nyerte el.


Forrás: Lang Tünde Római fürdőkultúra Pannóniában