logo

XVII Aprilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Stabiae therma

A Vezúv kitörése előtt befejezett fürdő rendkívül gazdag színes freskó és stukkó díszítése az ókori thermák egyik legkiemelkedőbb művészi értékét képviselik. Az épület magja eredetileg pusztán egy önálló palaestra volt, még a szamnita időkben. Ehhez a palaestrához épült porticus tufából faragott oszlopdobjainak töredékéből számos példány maradt meg.

A palaestra csarnokához kapcsolódtak később a fürdő helyiségei. Két egymástól elváló szárny épült külön a nők és külön a férfiak részére. Az egyik helyiségben talált feliratos kő szövege a laconicum és destrictarium berendezését, valamint a palaestra és porticus kijavításának tényét örökíti meg.

A stabiai therma helyiségeinek rendeltetését hosszú ideig nem tudták pontosan azonosítani. Eschenbach érdeme az alaprajz tisztázása. Ő ismerte fel többek között, hogy a fülkékkel tagolt kör alakú laconicumot frigidariumként használták.Kaba Melinda