logo

XVII Aprilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Augusta Raurica. Női Therma (Kaiseraugst)

A therma tájolása megfelel a Vitruvius-i leírásnak, caldariuma délnyugati fekvésű, tengelyéhez épültek a többi helyiségek a tepidarium és frigidarium az ún. „Reihentyp”-nek szellemében. Figyelemre méltó a fűtése. A tepidarium több melegáteresztő nyílással épült és a caldarium irányából kapta a meleget, s így nem közvetlen forró levegő fűtötte, hanem csak az elhasznált „fáradt”-gáz. Ez egyébként megfelel Kretzschmer tanulmányában foglaltaknak. A fürdőt az I. század közepére keltezik.

Az 1937-38-ban feltárt fürdő azért kapta a „Frauen Therma” elnevezését, mert az ásatások során a fürdő medencéiben és a vízlevezető csatornák iszaprétegében sok csontból faragott hajtűt, üveggyöngyöt és nyakláncot találtak. Feltehető, hogy az épület elsősorban a nők, vagy kizárólag a nők részére épült.

A fürdőt az II. század folyamán erőteljesen átépítik, némi változtatást még eszközölnek a III. században. A IV. században már elpusztult az épület.Kaba Melinda