logo

III Martius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Thermae Diocletiani

Diocletianus építtette a Viminalis hatalmas szabad területén. Nyolc év alatt épült fel, 298-306 között. A dombok közötti részt elegyengették és egy 11 hektáros mesterséges platóra építették Róma legnagyobb fürdőkomplexumát. Építésének legendájában – talán a későbbi katolikus templom miatt – az építkezésben részt vevő munkások között 40 000 keresztény rabszolgáról tudnak, akik közül csak 1203-an érték meg a befejezést, s akiket ezután a császár kivégeztetett.

A fallal körülvett téren belül számos exedra, auditorium, pavilon, kút szolgálta a szellemi és testi igények kielégítését. A többi nagy thermához hasonlóan itt is a főépületben helyezkedtek el a tényleges fürdőhelyiségek, elrendezésük a főtengelyhez viszonyítva ugyanazt a sémát követi, mint a Caracalláé. Vízellátását az Aqua Marcia mellékága, az Aqua Iovia biztosította. A fürdő maga rövid életű volt, már az V. században használaton kívül került, amikor Vitiges gót vezér elvágta a vízvezetéket, hatalmas ciszternáját a Termini pályaudvar építéskor verték szét.

romaikor_kepA fürdő befogadóképessége hatalmas volt, kiszámolták, hogy egyszerre 3000 ember időtöltését volt képes szolgálni. A homlokzatok fehér stukkóborításúak voltak, hogy imitálják a márványborítást. A használaton kívüli fürdőépületek a későbbi korokban sokáig márványbányául szolgáltak a későbbi építkezésekhez, de részleteiben igyekeztek hasznosítani is őket.

Az előkelő nemes ifjak lovaglótermekként használták, de egyike volt a város rablótanyáinak is. A város részben rombolta, részben megőrizte az épületet. Külső falának két kör alakú aulájából az egyik a S. Bernardo alle Terme templomot alakították ki 1598-ban, a másik nem épült be, maradványai a via Viminale és a Piazza della Cinquecento között láthatók.

A keleti nagy exedra hajdani vonalát követik a Piazza della Reppublica épületei. Az eredeti szerkezet 1867-ig állt, amikor kettévágták a Via Nazionale építésekor. A főépület egyik apszisa a Sta Maria degli Martyri bejárata. A helyiségek egy részében kialakították a Museo della Terme bemutatótermeit. További maradványai a Tanítóképzőnek adnak helyet.

Az angyalok tiszteletét terjesztő Antonio Del Duca volt az, aki égi sugallatot látva megálmodta, hogy itt keresztény templomot kell építeni. Az építkezést a területen kialakított karthauzi kolostor szerzeteseinek feladata volt. A Sta Maria degli Martyrit Michelangelo alakította ki a fürdő maradványainak felhasználásával.
Az új életre kelt épület homlokzata a caldarium hátsó fala volt eredetileg. Maga a templom a tepidariumot foglalja magában, ahol a görög kereszt alaprajzúvá alakított, nyolcszögletes, három bejáratú templom bazilikaszerű aulájában az öreg mester megőrzött nyolcat az egykor a tetőt tartó vörös-rózsaszín gránitoszlopokból, bár magát az alapot két méterrel meg kellett emelni, hogy a terület száraz maradjon, így az oszlopok eredeti talapzata a föld alá került, új alapzatot alakítottak ki rajta. Ezek ma a legnagyobbak Rómában. Magasságuk 14 méter, a körfogatuk 5 m.T. Horváth Ágnes.

Forrás:
http://agnesthorvath.googlepages.com/thermaediocletiani