logo

XVIII Sextilis MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Szoranosz

Évszázadokra emlékezetes hírű orvos maradt az Ephesosból származott, szintén görög Szoranosz is, aki a Kr.u. II. században működött Rómában.

Kitűnő gyógyító hírében állt, de hírnevét mégis elsősorban óriási, igen szerteágazó szakirodalmi munkásságának köszönheti. Műveinek nagy része elveszett, azokról csak az utódok ismertetése révén van tudomásunk. Egy munkája azonban teljes épségben elkerülte a többiek sorsát. Ez az egyetlen, ókorból ránk maradt, négy részből álló, részletes szülészeti és nőgyógyászati szakmunka, amely két alapvető tévedéstől eltekintve igen szakszerű.

A szülést a magzat aktív tevékenységének tartotta, ez volt az egyik tévedése, és hitt abban, hogy szüléskor a szeméremcsont szétnyílik. Ez utóbbi tévhit kitartott az egész középkoron át, de még az újkorban is jó ideig.

Szoranosz külön érdeme, hogy meglepő szakszerűséggel tárgyalja az újszülött szülés utáni ellátását is, részletesen ismerteti a csecsemő gondozását, táplálását, sőt betegségeivel is foglalkozik. Szoranosz tekintélye még évszázadok múlva is töretlen. Egészen az újkorig Hippokratész és Galenosz mellett az egyik leggyakrabban olvasott és legtöbbször idézett orvosíró volt.Dr. Hajdi György