logo

XVIII Sextilis MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Galenus a gladiátorok orvosa

romaikor_kepA gladiatorok közismerten jó ellátást kaptak, mind étkezési, mind egészségügyi tekintetben. Orvosaik nagy gyakorlatra tettek szert a sebek kezelésében és az erőnlét-fokozás módszereiben is. Leghíresebb képviselőjük a görög Galenosz volt. Már 16 évesen tanult a leghíresebb egyetemeken, Khorinthosban, Alexandriában. Gyógyításait dokumentálta, ezzel hosszú időre útmutatást adott a későbbi korok orvosainak.

Kis-Ázsia legfontosabb gyógyhelyén dolgozott, ahol a betegeket zenével és gladiator játékokkal szórakoztatták. A gladiátor-orvosként végzett operációk lehetővé tették számára, hogy alaposan megismerje az emberi szervezetet. Hellászban ugyanis vallási okokból nem lehetett ilyen vizsgálatokat végezni. Gyógyító munkájához a luxus szanatórium adta anyagi háttér következtében, a kor legfejlettebb orvosi eszközei és gyógyszerei álltak rendelkezésére.

Az orvos feladata volt, hogy a gladiatorok száma ne csökkenjen a sebek és betegségek következtében. Nem csak életben kellett tartania a sérülteket, hanem alkalmassá kellett tenni őket újabb harcokra is. Egy alkalommal az egyik gladiator lába csontig szétnyílt. Galenos mandragora borral elaltatta és ebben az állapotban hajtotta végre a műtétet. A mandragora idegméreg, mely kis adagban 3-4 órára öntudatlanságot idéz elő.

romaikor_kepGalenos a legfontosabb ereket elkötötte és megkísérelte az izomkötegeket összevarrni. A sebbe bronz csövecskét illesztett a genny eltávolítására. A lábra sint tett, majd a felszín összevarrása következett. A varrásokat tűzben fertőtlenített bronztűvel, kifőzött birkabél cérnával végezte és gyógynövényekből őrölt porral csökkentette az esetleg fellépő gyulladás veszélyét.
A műtét után 6 hétig kellett mozdulatlanul tartani a lábat. Ezután a beteget gimnasztikai gyakorlatokra fogta. A sérült gladiator 6 hónap letelte után léphetett ismét arénába. A gladiatorok étkezésére is odafigyelt. Bab és árpakásával etette őket amelyek rengeteg proteint tartalmaztak /többet mint a ma/.

Az ételeket különféle szószokkal ízesítették Ez az étrend hatásosan erősítette az izmokat. Minden ételt nagyon gondosan készítettek el és nagyon sokat adtak belőle a gladiatoroknak. Inni, vizet vagy kecsketejet kaptak. Galenos tudása, karrierjére is hatással volt. Később Marcus Aurelius Caesar háziorvosa lett.