logo

XVIII Sextilis MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Aulus Cornelius Celsus

romaikor_kepIdőszámításunk első századából ismert az egyetlen született római, akit kora legjelesebb orvosai között kell emlegetnünk.

Az igen előkelő nemzetségből származó Aulus Cornelius Celsus, Tiberius császár kortársa, egy hatalmas enciklopédikus munkában gyűjtötte össze kora legjelentősebb tudományos ismereteit. Ebből az enciklopédiából hiánytalanul megmaradt egy nyolc kötetből álló, a Corpus Hippokraticum és Galenosz műveivel közel egyenrangú, nagy jelentőségű orvostani összefoglalás, amelyet feltehetően nem is orvosok, hanem a művelt patriciusok számára írt.

Főleg az alexandriai iskola orvosaira támaszkodva, gondos részletességgel ismerteti az egyes betegségek tünettanát, gyógymódját, kórjóslatát. Az egyes szerzőktől nyert ismereteket tisztelettel, de kritikával közli.

Alapossága és szakszerűsége miatt Celsust sokáig orvosnak hitték, de nem volt az, bár azért szert tehetett valahol elég tekintélyes sebészi gyakorlatra, miután tárgyi ismeretei leggazdagabbak a sebészet területén. Így többek között vérzéscsillapításra éraláöltést is javasol, de ezen kívül nem csak a bőrvarratot, hanem a mélyvarratot is ismeri. A gát felől végzett kőmetszés, a perineális lithotomia máig a nevét viseli, miként az embryotomia is.
Tőle származik a gyulladás négy alaptünetének klasszikus, de még ma is ismert felsorolása: rubor, tumor, calor, dolor, amelyeket majd Galenosz egészít ki a korlátozott működéssel (functio laesa), így ma általában már „galenoszi tünetegyüttesről” beszélünk.

Könyveit a középkorban elfelejtették, de a reneszánsz idején ezek voltak az első kinyomtatott orvosi művek. Celsus tiszteletére vette fel a Paracelsus nevet a XVI. századbeli neves német orvos, kémikus és filozófus, Theophrastus Bombastus von Hohenheim.
Dr. Hajdi György