logo

VIII Sextilis MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Baiae, a világfürdő

A legelőkelőbb divatfürdő a Nápolyi-öbölben fekvő Baiae volt: neve melegforrást jelent. Az ókori írók egyhangúan magasztalják a természetnek ezt a gyönyörű ajándékát, amely gyógyító forrásaival, izzasztó kénes fürdőivel, szanatóriumaival, szállóival, császári és főúri villáival, mirtuszerdőivel és zöld hegyeinek koszorújával betegek és egészségesek számára az ókor legpompásabb nemzetközi üdülőhelye volt. A fürdőélet Baiaeban márciusban és áprilisban volt a legélénkebb. Ilyenkor egymást érték az ünnepségek, a társas élet pompás lakomákban, zenés és táncos mulatságokban, könnyű kalandokban, nyári szerelmekben tombolta ki magát.

romaikor_kepAz ókori írók emlegetik, hogy a nagy fedett úszócsarnokban izgalmas úszóversenyeket tartottak; az idény főeseménye a nagy vitorlásverseny volt, amelyen tarka vitorlás és evezős csónakok nagy számban vettek részt; máskor is, de különösen ilyenkor csak úgy hemzsegett a tenger a pompás vitorlásoktól és díszgályáktól, amelyeken az előkelő nézőközönség gyönyörködött a versenyekben.

Gondtalan és féktelen élvezetek sorozata volt a fürdőélet Baiaeban. Valóságos látványossága volt a fürdőnek a tengerbe épített sok villa, amelyeknek maradványai ma is sűrűn kerülnek elő. Oly fanatikus szerelmesei voltak a tengernek, hogy nem elégedtek meg a parton épült villákkal, hanem óriási költséggel magába a tengerbe építették hatalmas alapfalakon a kéjlakokat. Antiumnál még ma is felcsillannak a tenger tükre alatt a régi paloták mohától zöldellő romfalai, mint valami elsüllyedt világ, kihunyt ragyogás komor emlékeztetői.
Különben császárok és milliomosok számára nem volt akadály: ha kellett, egész hegyeket hordattak le, vagy hegyeket építtettek sziklából, s az ilyen fényűző építkezés mellett nem csodálatos, ha például Caligula nem egészen egy év leforgása alatt hétszázmillió sestertiust (175 millió forintot) vert el.