logo

X Sextilis MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Fűben, fában orvosság

Vajon mi másra jók még a főzésnél használatos nyersanyagok? Például a fokhagyma (Allium sativum L.), amely Közép-Ázsiából származik, nemcsak a malachús pácolására kiváló, hanem más célra is használható. Már az ókori Egyiptomban is ismerték, fogyasztották a jellegzetesen erős szagú és csípős ízű növényt. Afrodiziákumot, sőt varázsszert is készítettek belőle.
Ami viszont sokkal érdekesebb, hogy az ókorban ebből a pikáns ízű növényből magzatelhajtó és fogamzásgátló szereket készítettek, valamint Hippokratéstől (Kr. e. 5. század) kezdve Galénoson és Sóranoson (Kr. u. 2. század) át különféle betegségek kezelésére szánt fontos gyógyhatású készítményének számított, olykor különböző anyagokkal keverve.

Természetesen mágikus hatást is tulajdonítottak a növénynek, amely tulajdonságát még a középkorban is megőrizte, amikor boszorkányok, démonok és vámpírok elűzésére szolgált. Hippokratés, a kósi orvos, a Betegségekről című munkájában így ír a fokhagymáról (54): A zöldség, a fokhagyma – mindkettőt főzd és süsd meg – vizelet és hashajtó szer, valamint a menstruációt is előidézi. A hagyma szintén vizelethajtó szer, ugyanis a leve olyan kesernyés anyagot tartalmaz, amely megindítja a vizeletet. Tehát fokhagymát és hagymát használj erre a célra, de betegeknél ne alkalmazd.
Cato, a Kr. e. 3. században élt római író és politikus A földművelésről című munkájában jó néhány étel és orvosság elkészítési módjáról számol be (a két kategória nála is gyakran egybeesik). Ezekben természetesen szintén szerepel a fokhagyma. Igen meglepő például, hogy az ökrök gyógyításánál használt orvosság egyik alapanyagaként sorolja fel.

Az ökrök orvossága ez: ha betegségtől félsz, a még egészséges ökröknek adj három csipet sót, három babérlevelet, három szál póréhagymát, három gerezd ulpicum-hagymát, három gerezd fokhagymát, három szem tömjént, három szál szabinfüvet, három rutalevelet, három fehérszőlő-indát, három szem fehérbabot, három szem parazsat, három sextarius bort.
Mindezt a magasban állva kell összegyűjteni, szétmorzsolni és beadni. Az, aki beadja, előtte ne egyék. Három napon át háromszor adj ebből az italból minden egyes ökörnek. Úgy oszd be, hogy amikor harmadszor adtál mindegyiknek, akkor fogyjon el az egész; maga az ökör és az, aki beadja, a magasban álljon. Faedényben adja be.
(Kun József fordítása)

Nem tudjuk, mennyire használt ez a gyógyszer az ökröknek, de azt megállapíthatjuk, hogy a racionális kezelés egyáltalán nem vált el a mágikus elemektől (pl. aki beadja a szert, előtte nem ehet, a szert magasban állva kell elkészíteni).
Gradvohl Edina


Gradvohl Edina (1976) a Debreceni Egyetem történelem–ógörög szakán végzett. 2004-ben szerzett doktori fokozatot a Debreceni Egyetem Ókortudományi Doktoriskolájában. Kutatási területe az antik nőgyógyászat.
Jelenleg a Zsigmond Király Főiskolán dolgozik főiskolai adjunktusként.