logo

XVIII Sextilis MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Ecetben az igazság

Az ecetet a borhoz hasonlóan az élet minden területén felhasználták. Mesterszakácsunk, Apicius receptek sokaságánál említi meg az ecetet, mint a savanyítás, pácolás és a tartósítás fontos kellékét: A sárgabarack tartósítása. Válogasd ki a legszebb sárgabarackokat, és tedd őket sós vízbe. Másnap vedd ki, alaposan törölgesd meg, majd tedd egy edénybe. Szórj rájuk sót, ecetet és borsika füvet. (I. 12. 11)

Hippokratésnál sem hiányozhatott az ecet. A folyadékok használatáról című könyvében beszámol róla, hogy az ecet ugyanolyan hatással van a bőrre és az ízületekre, mint a tengervíz, sőt eredményesebb hatást érünk el vele, ha gőzfürdőben vagy lemosásnál alkalmazzuk. A lepra legjobb ellenszerének tekinti. A járványokról szóló munkájában is leírja, hogy az alsó végtagok, a csípő és a lábak fájdalma ellen legjobb, ha tengervizet, ecetet és meleg vizet keverünk össze, majd tengeri szivacsot mártunk bele, és ezzel kenegetjük végtagjainkat.

Sóranos A nők betegségeiről című bábaképző tankönyvében szintén számos esetben említi az ecetet. Talán a legérdekesebb, hogy szerinte menstruációt előidéző szerként is használható: Egy obolos borsmustár magot és fél obolos medvetalpat ecet és méz elegyében meginni.

Az ecet tehát fontos konyhai alapanyag, ugyanakkor segít az ízületek gyógyításában, ráadásul menstruációt előidéző hatással is bír.
Gradvohl Edina


Gradvohl Edina (1976) a Debreceni Egyetem történelem–ógörög szakán végzett. 2004-ben szerzett doktori fokozatot a Debreceni Egyetem Ókortudományi Doktoriskolájában. Kutatási területe az antik nőgyógyászat.
Jelenleg a Zsigmond Király Főiskolán dolgozik főiskolai adjunktusként.