logo

XXII Maius MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Ruhaprés

Az éppen nem használt ruhadarabokat a római korban (is) összehajtogatva, dobozokban, ládákban tárolták, ahogy ezt több ábrázolás is bizonyítja. Ránk maradt egy nagyon érdekes, Pompeiiből származó lelet is: itt találtak egy 20 rétegbe összehajtogatott gyapjúszövetet. Talán ez a tárolási mód eredményezte azokat a szoboralakok leplein látható, egymással párhuzamosan és egymásra merőlegesen futó, négyszögeket mintázó hajtásnyomokat, amelyek első példái a Kr. e. 4. századi görög ábrázolásokon figyelhetők meg.

Más, jóval valószínűbb elképzelés szerint ezek a jól láthatóan ábrázolt csíkok nem a ruha tárolásakor keletkeztek, hanem azt megelőzően, a textilek gyűrődés-mentesítése során. Ennek az eljárásnak a lényege az volt, hogy az összehajtogatott textilneműt a Herculaneumban is fennmaradthoz hasonló présekbe helyezték. A ruhákon látható, négyszögeket mintázó hajtási csíkok a présbe rakott falapok széleinek lenyomatai.

A vasalás ókori megfelelőjének elterjedtségéről nemcsak a római plasztikák tanúskodnak, hanem néhány megőrződött ruhadarab is, így a Kr. u. 4. században élt milánói püspök, Szent Ambrus egyik tunicáján még ma is megfigyelhetők a ruhaprés használatából adódó nyomok.P. Szeoke JuditPásztókai-Szeoke Judit (1975) régész, a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságának munkatársa. Kutatási területe a római provinciák régészete és a római viselet.