logo

XXII Maius MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Külföldi divat

A romaiak sok olyan ruhadarabot honosítottak meg, és változtattak divatcikké, amelyeket a leigázott népektől vettek át. Így lett például az abolla, ez a nehéz, durva szövésű harci viselet Rómában elegáns kabáttá: könnyű anyagból, sokféle élénk színben készítették. Gallok inspirálták a római szabókat arra, hogy cucullust varrjanak - hosszú köpenyt, nagy kapucnival, amely elfedi a fejet és az arc egy részét is - azoknak, akik félnek a téli hidegtől, és szívesen maradnak felismerhetetlenek.

A gausaye elegáns, rakott ruhadarab volt; igen drága, moherszerű anyagból készítették. Tulajdonosa csak azt sajnálta, hogy nyáron nem viselhette. A görög sportolók a küzdelmük után szívesen öltöttek magukra prémmel bélelt ruhát, amellyel felitatták izzadság cseppjeiket. Ennek római változatát viszont csak elegáns hölgyek viselték. Görögországból származik a synthesis is, ez a könnyű anyagból készített, finom házi ruha, amelyet lakomákon hordtak az előkelőségek. Az anyagok nagy változatosságot mutattak: a legkeresettebbeknek a Keletről származó könnyű selymek, a finom batisztok és a dúsan áttört szövetek számítottak.

Ugyanilyen gazdag kínálat jelentkezett a színekben is. Mivel a bíborszín az előkelőségek számára volt fenntartva, aki megtehette, tunicáját vagy kabátját cinóbervörös vagy skarlátszínű anyaggal díszítette. Ennek előállítása a növényi festékek használata következtében könnyebben megfizethető volt. A kék és zöld színt általában nem tartották megfelelőnek a férfiak ruházatánál, de akik nem féltek, hogy kinevetik őket, megkockáztattak egy-egy halványzöld vagy ametiszt kék ruhadarabot magukra ölteni.