logo

XI December AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Persephone - Proserpina

Zeus és Demeter leánya. Miután Hades elrabolta s az alvilági gránátalma megízlelésére bírta, elválhatatlanul össze volt kötve sorsa az alvilág urával s csak az év egy részét töltheti a felvilágon. Nemcsak híven ragaszkodik férjéhez, hanem féltékeny is szerelmére, s Hades kedvesét, Menthét növénnyé változtatta.

Tiszteletének kettős jelentése van: mint az alvilág királynője sötét, félelmes lény; mint a földi tenyészet adója, Kora név alatt, jótékony, áldásos istennő, személyesítése a természet örökön működő tenyésztő erejének s mint ilyennek nagy szerepe volt az eleusisi mysteriumokban.

A római mythologia egészen átvette Persephone alakját, kinek nevét Proserpinára változtatta; mint Korát, a tenyészet istennőjét, azonosította Liberával, a termékenység ősitaliai istennőjével.

Persephone tiszteletére meddő fekete teheneket áldoztak.Forrás: Görög-Római Mytologia Összeállította: Csiky Gergely Franklin-Társulat 1911