logo

XVI Quintilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Áldozati szertartás a három főistenség tiszteletére

Ezt a szertartást a madarak megfigyelése után kell elvégezni a városkapuk előtt és mögött. A Trebla-kapu előtt Iuppiter Graboviusnak három tulkot áldozzon; mutassa fel az áldozati magvakat, s az állatokat áldozza fel az emelvényen, akár bor, akár italáldozat kíséretében Fisia váráért, Iguvium városáért cselekedjék így! Ha a magvak megpörkölődtek – fennhangon fohászkodjék. A Trebla-kapu mögött három vemhes kocát áldozzon Trebus Ioviusnak, Fisia váráért, Iguvium városáért, Ragadja meg a belső részeket, mutassa fel a magvakat, teljesítsen italáldozatot, s ha a magvak megpörkölődtek – imádkozzék fennhangon!

A Tesenaca-kapu előtt három tulkot áldozzon Mars Grabovius tiszteletére, Fisia váráért, Iguvium városáért. Mutassa fel a magvakat, az áldozati állatot áldozza fel az emelvényen, végezzen italáldozatot, s ha a magvak megpörkölődtek – fohászkodjék fennhangon! A Tesenaca-kapu mögött Fisus Saciusnak áldozzon három szopós malacot Fisia váráért, Iguvium városáért; végezzen italáldozatot, ragadja meg a belső részeket, mutassa fel a magvakat...

A Vei kapu előtt áldozzon három kövér tulkot Vofionus Craboviusnak, Fisia váráért, Iguvium városáért. Vágja le az áldozati állatokat az emelvényen, bor- vagy italáldozat kíséretében, mutassa fel a magvakat, s ha megpörkölődtek – fohászkodjék fennhangon.

A Vei kapu mögött három bárányt áldozzon Tefrus Ioviusnak, Fisia váráért, Iguvium városáért. Ezt az oltár hátulsó részén mutassa be, s a feláldozott állatokat temesse el. Mutassa fel az áldozati magvakat, végezzen italáldozatot, s ha a magvak megpörkölődtek – csendben fohászkodjék!


(Tab. Iguv. I A)Forrás:
Róma Istenei
Összeállította, és írta: Hahn István
Budapest : Gondolat, 1975
ISBN 963 280 156 3