logo

XIII Aprilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A nevelés fogalma

A nevelés fogalma, nyelvi megnevezése a görög illetve latin nyelvben mai európai kultúránknak is két meghatározó kifejezése. A paideia és az educatio. A görög szó a konkrét tevékenységből absztrahálódott: a hellénizmus korától már egyértelműen az általános műveltséget és művelődést fejezte ki a szó. Ugyanekkor terjedt el a gyermekkori (akkoriban már alapvetően iskolai keretek közt folyó) nevelésre az enküklio-paideia kifejezés, mely a latin átírás nyomán (encyclopaedia) a mai enciklopédia szó őse. Éppen ezért az újabb kori művelődéstörténészek előszeretettel vetítik vissza a hellénizmus korába a kisgyermekek vélt „enciklopédikus” nevelésének fogalmát, miközben a szó akkori, eredeti jelentése éppen a kezdő, bevezető, alapfokú oktatást jelentette.

A latin educatio éppen fordítva: eredetileg jelent igen elvont fogalmat, s később lett egyértelműen a gyermeknevelés szakkifejezése. Az alapjelentés: „kivezetés”, „elővezetés”, mely a szó eredeti (igen ősi) jelentéstartományában a növények növelését-nevelését, földből való kinövesztését vitte át a gyermeknevelésre.


Gloviczki Zoltán


Forrás: Részletek Gloviczki Zoltán – Zsinka László: Nevelés és iskola az antik és középkori Európában című munkájából