logo

XXI Martius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Az időmérő eszközök

Az ókorban nem ismerték még a rugós és ingaórákat, csak a nagyon kezdetleges, nap- és homokórát (horologiutn). E két óra működési elvét nem ismertetjük részletesen; az egyik esetben egy egyszerű bot árnyéka mutatja az idő múlását, a másik esetben a homokszemek pergése.

Rómában i. e. 263-ban vezették be a solarium használatát, i. e. 153-tól pedig elterjedt a bonyolultabb szerkezetű vízóra. Kétféle vízórát ismertek: az abszolút és a relatív időmérőt. Az utóbbit (clepsydra) a törvényszéki tárgyalásokon alkalmazták.

Az első valódi víztórát állítólag Platón szerkesztette. Arisztotelész leírása szerint ez egy nagy gömb alakú, üvegfalú lombikvolt, melyen az órákat vízszintes vonalakkal, jelölték. Ebbe az edénybe állandó sugárral folydogált kvíz felülről. A folyadék emelkedése mutatta az idő múlását; melyet az üvegfalon levő vonalak jeleztek.

Ezt a szerkezetet tökéletesítette az alexandriai Ktészibiosz az I. e. III. sz.-ban. Az ő vízórája a következőképpen működött. A víz állandó, egyenletes csöpögéssel művészien kiképzett tölcséren keresztül érkezett egy ércfalú, függőleges tengelyű hengerbe. Az edényben a víz felszínén parafa úszott, melyhez egy pálcát tartófigura volt rögzítve.
A figura keze előtt hengeren volt feltüntetve az órabeosztás. Ahogy a parafa emelkedett a víz felszínén, úgy mutatta a pálcás emberke az időt. Az időmérő henger 12 részre volt osztva, s Minthogy az órák hossza más volt télen mint nyáron, a hengeren levő órabeosztás sem volt egyenletes.

Ktészibiosz tehát tökéletesítette az órát, ügyelt az esztétikumra is, és emellett, mihelyt a folyadéktartó megtelt, egy szívórendszer automatikusan ki is ürítette. Ugyancsak híres volt az ókorban az említett alexandriai tudós, Hérón vízórája is.


Forrás:
Koszorús István: Az antik Róma Napjai
Tankönyvkiadó - Budapest