logo

III October AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Az indictio (az adómegállapítás és kirovás) szerint történő időszámítás

Az indictio bevezetéseBizonytalan, hogy mint időszámítási rendszert, mikor is vezették be az adómegállapítási és -kirovási szisztémát, az ún. indictionest. Ez az eredetileg 14, majd 15 éves adózási időbeosztás először minden bizonnyal a római Egyiptom (provincia Aegyptus) tartományban fejlődött ki, mint adózási ciklusok sora.
Van olyan tudós, aki egy Kr. u. 303-ból való dokumentum alapján Kr. u. 297/298-at tételezi fel az első indictio kezdeteként. Mások ettől eltérő véleményen vannak, mint például az a történész, aki a Kr. u. 312 mellett tört lándzsát. Ezek szerint bizonytalan, hogy még Diocletianus vezette-e be az indictio szisztémáját, vagy már Constantinus. Ezeknek a 15 éves ciklusoknak, akárcsak a heteknek eredetileg nem volt (sorszámozása, ezért egy év indictiós száma csak egy másik datálás kiegészítéséül szolgált.

Nyugaton az 5. századtól terjedt el igazából, s a középkoron át egészen az újkorig fennmaradt, mint időszámítási jelzés.Havas László


Budapesten született 1939-ben. Magyar-latin-görög szakot végzett az ELTE-n. 1962-tól a KLTE oktatója, majd 1995-tól egyetemi tanára. Fő kutatási területei: latin szövegkritika, Cicero, antik történetírás, a római köztársaságkor. A magyarországi Jacques Maintain Egyesület elnöke