logo

XXV Junius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Praefectus castrorum

Táborparancsnok.Katonatiszti beosztás, amely az állandó hadsereg megteremtésétől kezdve létezett a római hadseregben. Nem azonos a táborban elszállásolt alakulatok parancsnokával.

A praefectus castrorum a katonai tábor, a castra fenntartásáért és a táborban lévő létesítmények működtetéséért felelt. Ideiglenes tábor, castra aestiva esetében a táborhely kiválasztása, továbbá a táborverés irányítása, az ehhez szükséges felszerelés biztosítása beleértve a szállítóeszközöket, a szükséges építőanyagot és a védelemhez szükséges katonai eszközöket és berendezéseket is (Veget. 1,21-25), állandó tábor, castra hiberna esetében az épület karbantartása, az esetleges bővítési vagy erősítési munkálatok irányítása; a tábor és a sereg felszerelésének őrizete, s ehhez a tábori őrszolgálat megszervezése és irányítása, a tábori kórház működtetése volt a feladata.
Feladatai ellátására külön officium-a volt, ehhez a táborban elszállásolt legio állományából kapott katonákat. A legio-n belül rangban közvetlenül a két - senator-i rendű tiszta legatus legionis és a tribunus laticlavius után következett. Többnyire idős, tapasztalt katonát neveztek ki erre a posztra, köztük olyanokat is, akik alulról, a legénységi állományból, a legmagasabb centurioi rang, a primipilus elérését követően valamelyik Róma városi cohorsnál teljesítettek előzetesen tribunusi szolgálatot.

Claudius uralkodásától kezdve a praefectus castrorum-at már közvetlenül a primipilus-ok közül léptették elő. Titulusa a le-giók állomáshelyének állandósulásával kiegészült a táborban állomásozó legio nevével praefectus castrorum legionis majd a Severus kortól egyszerűen praefectus legionis lett. Ez utóbbi nem tévesztendő össze az Egyiptomban szolgálatot teljesítő legio parancsnokokkal, akik Egyiptom sajátos helyzete folytán ugyancsak lovagrendűek voltak, s ugyanezt a címet viselték.