logo

XX Quintilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A tábor praefectus tiszte

Volt tábor praefectus is, habár alacsonyabb rangban, nem csekély dologban foglalatos. Az ő feladata volt a tábor helyének megállapítása, a sánc és az árok felbecslése. Az ő gondjaira voltak bízva a katonák sátrai, illetve barakjai és az összes felszerelés. Az ő hatáskörébe tartoztak a sátorközösség gyengélkedői, valamint a kezelőorvosok és a kezelési költségek.

Gondoskodott arról, hogy mindig legyenek kéznél társzekerek, teherhúzó lovak hasonlóképpen szerszámok, melyekkel a farönköt fűrészelik és hasítják, melyekkel árkot ásnak, a sáncot és vízvezetéket egybeszerkesztik; azután, hogy legyenek kéznél faanyagok, szalmaféleségek, faltörő kosok, „vadszamarak” nyíllövő- és egyéb fajta hajítógépek.

A tábor praefectust hosszú és kipróbált katonáskodás után mint az összes között a legtapasztaltabbat szemelték ki, hogy helyes utasításokat adjon másoknak arra, amit ő maga megelégedésre látott el.Forrás:
Flavius Vegetius Renatus: A hadtudomány foglalata