logo

XIX Junius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A kézművesek praefectusának tiszte

A légiónak vannak azután ácsai, kőművesei, bognárjai, kovácsai, festői és más kézművesei a téli tábor építményeinek elkészítésére, a gépezetekhez, a fatornyokhoz és egyebekhez, amelyek az ellenfél városainak megvívására vagy saját városunk védelmére szolgálnak; azután kézművesei, akik fegyvereket, járműveket és különféle hajítógépeket készítenek újonnan, vagy akik a megrongáltakat javítják.

Voltak pajzs-, páncélos íjkészítő műhelyek is, amelyekben nyilakat, hajítófegyvereket, sisakokat és mindenfajta fegyvert készítettek. Különös gondot fordítottak ugyanis arra, hogy sohase hiányozzék a táborból az, amire a seregnek egyáltalán szüksége lehet, egészen addig, hogy még aknászai is legyenek, akik a bessusok módjára alagutat vájva és átfúrva a falak alapzatát, feltörnek az ellenséges városba, hogy meglepetésszerűen elfoglalják. Ezeknek a külön elöljárója volt a kézművesek praefectusa.
Forrás: Flavius Vegetius Renatus - A hadtudomány foglalata