logo

III Martius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Centurio (centuria parancsnoka)

A gyalogos vagy a vegyes alakulatok századainak, centuriainak parancsnoka a római hadseregben: a legioknál, az ennél kisebb, elit jellegű vagy auxiliáris alakulatoknál a cohorsoknál, sőt Antoninus Pius rendeletétől kezdve a flottánál is találkozunk vele.

romaikor_kepSzerepét, funkcióját tekintve leginkább a mai hadseregek hadnagyához lehet hasonlítani. Feladata az alárendelt centuria adminisztratív irányítása volt: legionként tartották nyilván a legénységet. Eszerint történt a zsoldfizetés stb. Egyes centurio rangokhoz és beosztásokhoz ezen kívül taktikai parancsnokság is kapcsolódott: a manipulustaktika időszakában a két közül a rangidős centurio, a cohorstaktika idejében pedig a centurio prior vezette a csatába, ill. a kiképzésekre a legio manipulusát, ill. a cohorsát egészen Hadrianus császár reformjáig, amikor is minden centuria önálló taktikai egységgé vált, s így minden centurionak nagyobb lett az önállósága és a felelőssége.

Ezen kívül a legio legmagasabb rangu centurioja, a primus pilus hivatalból részt vett a legatus stábjának tanácskozásain.