logo

III Martius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A segédcsapatok centuriói

Az auxiliáris csapatoknál szolgáló centunókról jóval kevesebbet tudunk, bár az ő esetükben is gyakran feltételezik, hogy a legénységi állományból kerültek ki, így rendszerint embereikkel azonos etnikumból származtak. Egyes papiruszokon olvasható feljegyzések arra engednek következtetni, hogy nyolctól huszonöt évig terjedő szolgálati időre volt szükség ahhoz, hogy valakiből lovassági turmát vezető decurio válhasson.

A centuriók közül ellenben sokan, úgy tűnik, a helyi arisztokrácia, illetve a tehetősebb családok sarjai közül, közvetlen kinevezéssel kerültek posztjukra. Nagyon is elképzelhető, hogy ez volt a leggyakoribb módja a centurióvá válásnak, a segédcsapatok legénységi állományának jelentős hányada ugyanis írástudatlan volt, ami eleve alkalmatlanná tette őket az előléptetésre. Amennyire meg tudjuk állapítani, a Hadrianus fala közelében épült Vindolandában talált szövegek egyike sem származhat principalisnál alacsonyabb rangú katona tollából.
Forrás: Adrian Golsworthy - A Római hadsereg története