logo

III Martius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A centuriok származása

A centurio rangja a legénységi állományba tartozó katonák számára alapvetően a legmagasabb elérhető rang volt, ahová a közlegény (gregalis) kiinduló állapotából több altiszti rangon (principales) át vezetett az út.
Az előléptetésben semmiféle automatizmus és semmiféle szisztematikusság nem érvényesült. A rátermettség, a bátorság, a kiemelkedő tettek, de a parancsnok támogatása és a katona származása is szerepet játszott benne.


A Kr. u. 1. sz.-ban a tartományokban állomásozó legio-k centurio posztjait pl. még nagy arányban itáliai származású katonák töltötték be; a kiegyenlítődés folyamata a provinciális eredetűek irányába Traianus és Hadrianus alatt kezdődött el, és majd csak a Severus-korban következett be erőteljes fordulat a provinciálisok javára.

Az itáliai lakosság mellett bizonyos társadalmi rétegek is előnyösebb helyzetben voltak az előléptetéseknél: a feliratokon megörökített karrierek egy része azt sejteti, hogy a lovagok, decuriók fiai katonai pályájukat esetleg eleve a - posztjáról kezdték. A primus pilus-ok túlnyomó többsége a municipális arisztokráciából származott.