logo

III Martius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A Centurio zsoldja

Ennek a köztársaság időszakában elsősorban kompenzáló jellege volt, hiszen a katonának alapvetően magának kellett felszereléséről és élelméről gondoskodnia. A centurio a közkatonához képest dupla zsoldot kapott, melynek összege napi négy obolos=2/3 denarius, hadi évenként 240 denarius volt (Polyb. 6,39,12-15), ami már lehetővé tett némi megtakarítást. Iulius Caesar ezt az összeget megkétszerezte (450 denarius. Suet Div. Iul. 26).
A császárkorban a centurio zsoldja a sokszorosára emelkedett: Dobson számításai szerint Augustustól kezdve a legiós közlegény zsoldjának már több mint tizenhatszorosát kapta (3750 denarius), s ez a különbség a Domitianus- és Septimius Severus-kori emelésekkor is megmaradt (5000, 7500), majd Caracalla alatt tizennyolcszorosára növekedett (12 500 denarius).

Magasabb rangba történő előléptetés, társadalmi felemelkedés: Mivel a római hadsereg centurio-nál magasabb rangú tiszti beosztásai lovagrendi vagy senatori rendi származáshoz voltak kötve, a centurio-k pedig alapvetően az alacsonyabb státuszú társadalmi rétegekből toborzott hivatásos katonaságból választódtak ki, a centurio katonai ranglétrán való további előrehaladásának rendi-társadalmi akadályai voltak.

A rendszerbe épített fékezőt a magasabb - rangok korlátozott száma, mindenekelőtt, a primus pilus posztja jelentette, amelyet a római hadsereg 3-4 évente előléptetett több ezer katonája közül csupán már csak mintegy félszázan érhettek el. Ugyanakkor az ebbe a beosztásba kerülők gondos, társadalompolitikai szempontokat és a birodalom jómódú, feltörekvő rétegeinek kívánságát egyaránt mérlegelő előzetes kiválasztása azt is lehetővé tette, hogy maga a poszt ne csak gátként, hanem a további előrelépés és a társadalmi felemelkedés csatornájaként is funkcionáljon.