logo

V December MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Raitenbuch

A 18 x 18 m kiterjedésű, 0,032 ha alapterületű raitenbuchi tábor a raetiai limes keleti szakaszának kiserődjei közé tartozik, Burgsalach - In der Harlach és Petersbuch táborai között helyezkedik el. Az ORL keretében F. Winkelmann mérte fel először 1924-ben a jelenleg erdőben található kistábort. A dokumentáció pontosítását, illetve a raitenbuchi kiserőd Lidar-felmérését C. S. Sommer és J. Obmann végezték el 2009 decemberében. Megállapításaik alapján a kistábor keltezése ismeretlen, a szomszédos segédcsapattábor, Böhming építését figyelembe véve Raitenbuch tábora legkorábban Hadrianus uralkodása alatt épülhetett.

A kiserőd az Alamanni Kr. u. III. századi betörése során semmisült meg, a raetiai limes számos további táborához hasonlóan a későbbiekben sem épült újra. Helyőrsége ismeretlen, nem zárható ki, hogy a raeitenbuchi tábor a közeli böhmingi tábor helyőrségének felügyelete alatt állt, amely lehetett a legio IIIItalica egy vexillatiója is.


Felhasznált irodalom
BAATZ 2000, 300., FISCHER - RIEDMEIER 2008., FLEER 2004, 75-92., ORLR A. VII. 14-15., 91. ff., SOMMER 2010, 287-291.

Farkas István GergőForrás:
Részletek Farkas István Gergő: A Római hadsereg Raetiában. A táborok és csapatok története topográfiai és diszlokációs szempontból c. dolgozatából.

PTE-BTK Régészet Tanszék - Pécs 2012