logo

XXII Maius MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A légiók vonulása

A menet

Az úton lévő sereget agmen-nek hívták. A rendes napi menet általában 7 óra hosszat tartott. A súlyos poggyásszal megterhelt katonák egy napi útja körülbelül 20 km lehetett. A menetrendet a helyi körülmények szabták meg, vagy az, hogy mennyire volt tőlük az ellenség.

Elöl mentek a felderítők (exploratores), akik az ellenségről híreket szereztek, a tábor helyét kinézték. Utánuk következett a lovasságból és könnyű gyalogságból álló előhad, majd a derékhad. A derékhad, amennyiben nem tartottak ellenséges támadástól, hadoszloponként haladt előre, úgy, hogy minden légio után annak málhás csapata vonult, majd egy könnyű csapatból álló hátvéd osztag.

romaikor_kep
Az ütközet

A sereg táborból vonult ki ütközetre vagy menet közben harcolt. A kivonulás előtt a vezér auspiciumot végeztetett, majd vörös zászlót tűztek sátrára és trombitával csatajelet (signum) fúvattak. A sereg csatarendbe állt a tábor előtt, ilyenkor a vezér rendszerint buzdító beszédet tartott utána adtak jelt a támadásra. A harcot többnyire a könnyű csapatok kezdték szétszóródva középen, a legiók előtt, a csapatok között.

Amikor kb. 20 lépésnyire voltak az ellenségtől, a legiók folytatták a harcot, eleinte dárdákkal, majd kivont karddal, ember-ember ellen. Ha a harcot félbe kellett hagyni, visszavonulót fújtak. A lovasok a csatarend szárnyán foglaltak helyet vagy nyílt sorokban küzdöttek, gyakran leszálltak lovaikról és gyalog folytatták az ütközetet. Mindent egybevetve, a lovasságnak a római hadseregben nem volt kiemelkedő szerepe.

A megerősített városokat hirtelen támadással vagy ha ez nem sikerült, ostromzárral vették be. A várost lövésnyi távolságon kívül árokkal és sánccal vették körül és kiéheztetéssel igyekeztek megadásra bírni. Ha ez nem sikerült, ostrommal próbálkoztak. Az ostromban legnagyobb szerepet a ostromgépek játszották: ostromlétrák, faltörők, falbontók, tolható tornyok, lövőgépek.