logo

XI December AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Liburnae (Liburnicae naves)

két evezősorral ellátott, gyors hadihajók (biremes)A rómaiak az illyriai liburnusoktól sajátították el építésmódjukat. Harcképességük előnyösen vált be az actiumi tengeri csatában.

Később, midőn már a rómaiaknak nem kellett tengeri hadjáratot viselniök, hadi célokra csak könnyebb liburnae-kat építettek s ekkor már a Liburnae szó hadihajót jelentett.


A liburna

Kisebb, mintegy 30 méter hosszú hadivitorlás volt, egy keresztvitorlával és egy sor evezőssel. A rómaiak i.e. az 1. században illír minta nyomán kezdtek ilyen hajókat építeni. Az albán, dalmát és kilikiai kalózok portyázásaik során használták őket. E rabló hadjáratok különösen akkor szaporodtak el a Földközi-tenger keleti részén, amikor a rómaiak - Karthágó veresége után - egyre kisebb figyelmet szenteltek a haditengerészetnek és nagyobbrészt már csak a kereskedelmi hajózással foglalkoztak.

romaikor_kepI. e. 60 körül elhatározták, hogy megtisztítják „tengerüket” - ahogyan a Földközi-tengert nevezték - a kalózoktól. Úgy döntöttek, hogy a nehézkes triremisek helyett a mozgékonyabb liburnákat használják fel a tisztogató hadjárat során. Új fegyverként olajjal és oltatlan mésszel töltött agyagedényeket alkalmaztak. Ezek, ha vizet juttattak a bennük levő keverékhez, felrobbantak, megsebesítették az ellenséges hajó legénységét és tűzvészt okoztak.

A liburnák segítették győzelemre Octavianust is i.e. 31-ben Actium mellett az Antonius ellen vívott csatában. Antonius, a második triumvirátus egyik tagja szövetkezett Kleopátrával Octavianus ellen, de a harcban vereséget szenvedett, mert evezősei nehézkesebbek voltak Octavianus biremiseinél és liburnáinál. Ebben az ütközetben, amelyben mindkét fél oldalán majd 400 hajó küzdött. már nem lékelő ércorral harcoltak, mert a triremisek ehhez nem voltak elég mozgékonyak, a biremisek és a liburnák pedig a háromsoros evezősökhöz képest gyöngéknek bizonyultak. A győzelmet a taktika és a liburnák gyors mozgása döntötte el.

A liburnák elsüllyesztettek, illetve elfoglaltak 200 ellenséges triremist, kvadriremist és kvinkveremist, sőt állítólag még néhány kilenc evezősoros hajót is zsákmányoltak.